wtorek, 19 marzec 2019 06:45

Wyjazd projektowy Gdyńskiej Akademii Młodych

W dniach 15-17 marca miał miejsce wyjazd projektowy uczestników kolejnej edycji Gdyńskiej Akademii Młodych.

Podczas serii spotkań warsztatowych, grupom wraz z mentorami udało się zainicjować kilka projektów, któych efekty mamy nadzieję podziwiać w najbliższym czasie:

• Jednodniowy festyn dla szkół podstawowych na temat wykluczeń społecznych; uczestnicy planują uświadomić uczniów kl. IV że w dzisiejszych czasach wykluczenia są dużym problemem i że nie zawsze każdy zdaje sobie z nich sprawę. Informacje ukazywać się będą za pomocą fanpage'a na Facebook'u, dotyczącego dalszych postepowań i kolejnych działań przygotowawczych do festynu. Całość podsumuje krótka ankieta dotycząca poglądów licealistów na temat wykluczeń.
  • LeciTuPecik - pojemnik na kapsle i odpadki po papierosach został zaprojektowany na wzór urny wyborczej, składającej się z dwóch części. Nad każdym z dwóch części pojemnika zostanie umieszczone humorystyczne pytanie, na które dana osoba może zagłosować wrzucając odpowiednio kapsel lub odpadek po papierosie. Pytania będą cyklicznie wymieniane przez twórców, natomiast wyniki głosowania ogłaszane na stworzonym do tego celu fanpag’e na facebook’u. Pojemnik zostanie umieszczony przy głównym wejściu przy plaży głównej w Gdyni. Głównym celem inicjatorów jest oczyszczenie plaży miejskiej w Gdyni, poprawa humoru mieszkańców i turystów, a także wzrost poczucia integracji społecznej.
  • „#TakByło – NieZmyślam. Czyli o Gdyni w II wojnie światowej” polega na organizacji wykładu o historii Gdyni w latach 1939-1945 dla młodzieży licealnej. Jego celem jest edukacja młodego pokolenia oraz rozwój tożsamości lokalnej poprzez zwiększenie świadomości historycznej. Rezultaty projektu (fotorelacja, podsumowanie) będą upowszechnione w Internecie za pomocą mediów społecznościowych.
  • Każdy człowiek nosi w sobie wiele wspaniałych pasji. Hobby, idee oraz pomysły. Wystąpienie TEDDY (TED directed for the young) czerpie inspirację z angielskiej formy wypowiedzi TEDx, ale jest kierowany do uczniów szkół średnich oraz wyższych z Trójmiasta i daje im możliwość poruszenia interesujących ich kwestii przed szerokim gronem odbiorców. Młodzi ludzie mają wiele do przekazania, a TEDDY daje im okazję do zabłyśnięcia.
  • RPG to forma rozrywki która zabawia tysiące ludzi na świecie bez użycia technologii, a tylko i wyłącznie wyobraźni. Niestety większości takich wydarzeń jest organizowana tylko dla osób pełnoletnich, przez co są one niedostępne dla osób młodszych. Naszym celem jest zorganizowanie kilku sesji z doświadczonymi Mistrzami Gry by zachęcić jak najwięcej nowych osób do tej formy rozrywki oraz dostarczyć ją już obeznanym w temacie graczom.

Poniżej krótka fotorelacja z wyjazdu. Więcej informacji wkrótce!

received 353988398548720

received 354954571896316